Vad är ett datavirus, del 1

Vad är ett datavirus, del 1

Datorvirus har funnits länge och kan ställa till med rejäl skada och äventyrar vår säkerhet online. Ofta så kallas all form av skadlig kod för virus, vilket är felaktigt. Ett virus är inte samma sak som en trojan eller en internetmask. Ett datorvirus beter sig nästan som ett riktigt virus genom att infektera ett program. När datorn väl blivit infekterad kan data raderas, avlyssnas eller ändras och virus kan sprida sig och kopiera sig själv. Datorvirus var mycket mer vanliga förr, idag existerar de inte i samma utsträckning som förr då hackare och kriminella istället börjat använda andra former av skadlig kod, så som trojaner och internetmaskar. Detta då ett proffsigt virus är svårt att programmera ihop och upptäcks relativt enkelt av ett antivirusprogram.

Virusattack och hur virus sprids

Ett virus döljs i vanliga program och när programmet väl installerats kommer viruset att sätta den skadliga koden i verk. För att viruset ska kunna infektera din dator måste du öppna programmet först. När viruset väl aktiverats kan det spridas till andra datorer i samma nätverk och även där stjäla lösenord och data, modifiera filer, spamma dina emailkontakter och även ta fullständig kontroll över datorn. Vissa virus har skapats för skojs skull och gör ingen stor skada, medans andra virus kan orsaka permanenta skador på din hårddisk. Vissa virus är även skapade för ekonomisk vinning. Ett virus kan spridas på mer sätt än bara till andra datorer i samma nätverk. Virus kan gömma sig i email som man får, i textmeddelande, i nedladdbara onlinefiler och i länkar. Smarttelefoner kan likt en dator bli infekterad genom att man har laddat ned en app som innehåller ett virus. Virus kan även gömma sig i roliga bilder, gratulationskort online och i ljud- och videofiler.

Tecken på att man fått ett virus

Tecken på att man fått ett virus
Tecken på att man fått ett virus

Ett virus kan se ut på många olika sätt och kan därmed ge flertalet olika symptom. Dyker pop-up fönster ofta upp och vill få dig att gå till en viss hemsida eller locka dig att ladda ned ett program av en viss typ är det antagligen ett virus som orsakar detta. Om din vanliga startsida som dyker upp när du öppnar din webbläsare har ändrats kan det bero på ett virus. Ett tydligt tecken på att du blivit drabbat av virus är att det skickas ut mängder med mail från din mailadress. Om din dator kraschar frekvent kan det tyda på en virusinfektion som skadat hårddisken. Ett virus kan göra din dator ovanligt seg och det som förut gick fort att utföra tar nu betydligt längre tid. Om okända program startar av sig själv när du startat din dator kan det också bero på ett virus. Programmet kan även endast bara vara aktivt i bakgrunden och det vet man inte om man inte går in på aktivitetshanteraren och tittar vilka program som är aktiva. Ett annat tydligt tecken på virus är att lösenord till olika saker har ändrats. Tecknen på virusinfektion är många, men det är inte alltid så här tydliga. Dessutom finns det olika typer av virus, men det går att skydda sig ganska effektivt emot dem. Virusen är också i de flesta fallen enkla att ta bort. Det tar vi upp i del 2.