Vad är en trojan?

Vad är en trojan?
Ytterligare trojaner och hur man skyddar sig
Ytterligare trojaner och hur man skyddar sig

Ett datorprogram som utger sig för att vara ett vanligt datorprogram men efter installation gör något helt annat kallas för en trojan. En trojan kan spionera på användare, en trojan kan skapa betalningar, skicka skräppost och attackera andra datorer. En trojan kan även radera data, blockera data, ändra data och kopiera data. En trojan är således en form av malware, skadlig kod, som är förklädd och liknar en legitim mjukvara. En trojan kan skapas av hackare eller de som är ute efter pengar. Skillnaden mellan en trojan och ett virus och internetmask är att en trojan inte kan återskapa sig själv.

Olika sorters trojaner

En trojan kan ha skapats för olika ändamål och därför finns det olika former av trojaner som gör olika saker. En så kallad Backdoor trojan ger hackaren kontroll över den infekterade datorn och de kan således göra vad de vill på den infekterade datorn. Backdoor trojaner används ofta för att förena flera infekterade datorer för att bilda ett så kallat Botnet eller Zombie-nätverk som kan användas i kriminella syften. En Exploit trojan är ett program som innehåller data eller en kod som kan utnyttja sårbarheter i annan programvara som finns på din dator för att få kontroll över det programmet. En Rootkit trojan är designad för att dölja vissa objekt eller aktiviteter i ett system och ett rootkits syfte är oftast att förhindra att ett skadligt program bli upptäckt. En Banker trojan är program som är designade för att stjäla dina data till olika konton som har med banksystem, onlinebetalningar och kreditkort att göra. En trojan som används för egen ekonomisk vinning med andra ord. En Trojan-DDoS är en trojan som utför DoS-attacker mot en särskild webbsida. Detta görs genom att skicka många så kallade förfrågningar till webbsidan från din eller andra infekterade datorer och på så sätt överbelastas webbsidan som är målet. Detta leder till att websidan kraschar och blir otillgänglig. Trojan Downloader kan ladda ned och installera nya versioner av skadliga program på din dator. En Trojan Dropper används för att installera andra former av trojaner på en infekterad dator. En Trojan FakeAV simulerar den aktivitet som ett antivirus utför och är designade för att utpressa dig på pengar. Betalar du tas trojanen bort från din dator.

Ytterligare trojaner och hur man skyddar sig

Trojan GameThief stjäl kontoinformation från folk med spelkonton online. Trojan IM är en trojan som stjäl dina inloggningsuppgifter till chattfunktioner online. Trojan Ransom kan modifiera data på din dator och för att du ska kunna använda din dator normalt igen måste du betala. Trojan SMS skickar SMS från din mobiltelefon till betalnummer för att på så sätt tjäna pengar. Trojan Spy är en spion som övervakar vad du gör på din dator. Trojan Mailfinder tar mailadresser från din dator. Utöver alla dessa finns det även andra former av trojaner som gör lite samma sak, fast på ett annorlunda sätt. Det enklaste man kan göra för att skydda sig är att skaffa sig ett anti-malware skydd. De finns även till smarttelefoner så man kan skydda dem också och känna sig säker även där.