Vaccinera dig mot TBE

Vaccinera dig mot TBE

Det finns mycket att läsa på om när det kommer till vaccinationer. En av de som bara blir mer och mer viktig är faktiskt TBE. TBE sprids med fästingar och blir man smittad kan det gå otroligt illa. Genom att vaccinera sig kan man få ett fullgott skydd, men det tar lite tid och att påbörja vaccineringen i tid är att rekommendera.

Om sjukdomen

TBE är ett virus och det finns därför ingen känd behandling idag. Du smittas genom att en fästing som bär på viruset biter dig och det räcker för att föra över sjukdomen. Fästingen har i sin tur blivit smittad av smådjur och gnagare som den har bitit sig fast på innan. De första dagarna efter att du har blivit smittad kan du få symptom som feber, trötthet, huvudvärk och muskelvärk. Vanligtvis en till två veckor efter bettet. Symptomen brukar gå över efter några dagar, men kommer sedan tillbaka. När du insjuknar på nytt kommer du få tydliga symptom på hjärnhinneinflammation. De visar sig genom illamående, yrsel, ljuskänslighet och många blir även stela i nacken. Koncentrationssvårigheter samt talrubbningar och svårigheter att gå tillhör också symptom, och en av tio får förlamningssymptom. Det finns till och med enstaka dödsfall på grund av TBE. Eftersom det idag inte finns någon känd behandling mot sjukdomen är att lindra symptomen det enda som går att göra. Det vanligaste är att få smärtstillande och febernedsättande. För de som har problem med att äta och dricka kan det behövs dropp under en period.

Det kan vara så illa att man behöver vara sjukskriven i flera månader innan man känner sig så pass frisk att man kan arbeta igen. En av de tuffaste delarna med sjukdomen är att det inte är helt ovanligt att man får bestående men. Det kan vara nedsatt mental förmåga eller att förlamningssymptomen kvarstår. Det enda bra att säga om sjukdomen är att om man väl har fått den en gång kan man inte få den igen.

Så vaccinerar du dig

Så vaccinerar du dig
Så vaccinerar du dig

Personer som bor i riskområden rekommenderas att vaccinera sig. Tidigare har det varit koncentrerat runt bland annat Mälardalen, men TBE sprider sig och det gäller att hålla sig uppdaterad. Det bästa är självklart att minimera risken och vaccinera sig innan sjukdomen har spritt sig så att den finns i området där man bor eller vistas mycket. För att få ett fullgott skydd mot sjukdomen krävs det tre grundvaccinationer. Det brukar rekommenderas att ta den första dosen i slutet av april och sedan ta den andra dosen en till tre månader efter den första. Den tredje dosen bör tas ungefär ett år efter den första och därefter är grundvaccinationen färdig. Påfyllnadsdoser bör tas tre till fem år efter att grundvaccinationen är färdig. Även om du inte bor i ett område med hög risk för att drabbas är det bra att vaccinera dig om du planerar att åka utomlands. Idag rekommenderas det att man vaccinerar sig för att besöka de flesta europeiska länder mer än tre veckor.