Små praktiska tips för att höja säkerheten på resan

Små praktiska tips för att höja säkerheten på resan

Det finns några saker som är lätta att missa. En sådan kan vara att kontrollera att man har rätt försäkringar innan avfärd. Det finns tilläggsförsäkringar som bara går att teckna medan man befinner sig i Sverige.

Självklart är det helt individuellt vilket försäkringsskydd man behöver. Det brukar ingå reseförsäkring i hemförsäkringen. Betalar du din resa med kort kan det ingå extra reseskydd. Det kan vara klokt att se över vad som ingår i din resa och din hemförsäkring och eventuellt lägga till en extra reseförsäkring. För de som reser inom EU är det bra att ta med ett EU-kort. Det ger dig sjukvård om du blir sjuk. Kortet beställer man på Försäkringskassans hemsida och det är bra att göra det i tid så att man hinner få kortet innan avresan.
Tar du mediciner är det bra att skaffa ett intyg från läkare för att ta med på flyget och i det nya landet. Vissa läkemedel behöver ha intyg och att kolla upp om du behöver det är viktigt.

Planera i förväg

Planera i förväg
Planera i förväg

Det kan vara bra att kolla om UD har rekommendationer för det land man ska resa till. De vanligaste resmålen är såklart säkrare, men det händer att de avråder från att resa till något land om det finns risker. Vanliga orsaker kan vara oroligt läge i landet, naturkatastrofer eller risk för terrorattentat. Det kan vara bra att ta reda på var konsulat eller ambassad finns i landet du planerar att åka till innan om du mot all förmodan skulle behöva hjälp med något. Speciellt om det är förhöjd risk. Det finns en mängd viktiga nummer att lägga in i telefonen innan avfärd, givetvis kan det vara bra att ha dessa nedskrivna om telefonen skulle försvinna eller gå sönder. Ett viktigt telefonnummer att lägga in är ICE, In Case of Emergency. Det är telefonnumret till den närmast anhöriga om något skulle hända och du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka. Kom ihåg också att lägga in alla spärrnummer om dina kort skulle försvinna. Ett smart sätt att samla alla nummer för att spärra olika kort är att abonnera på en tjänst, till exempel hos SSF Spärrtjänst. Då kan du lägga in alla dina kort i förväg hos dem och behöver bara ringa ett nummer från utlandet för att spärra alla dina kort.

Sociala medier under resan

Självklart är det roligt att visa alla vad man göra under semestern och lägga upp bilder. Samtidigt är det som att bjuda in tjuvarna på fest. Det bästa är att lägga upp bilderna när du har kommit hem, men det är självklart inte lika roligt som att dela med sig av sina upplevelser. Innan du bestämmer dig för att dela med dig kan det vara bra att se över sekretessinställningarna på dina konton. Det är bra att göra inställningarna mer privat och bara visa dina vänner. Visar du att du är bortrest offentligt är det som att berätta för tjuvarna att hemmet står tomt. Det är bra att avaktivera positioneringstjänsten på mobilen.