Säkerhetstips för yngre och studenter del 2

Säkerhetstips för yngre och studenter del 2

Här tänkte jag nu fortsätta med lite tips och förslag på vad den yngre generationen bör tänka på för att försöka undvika brott, stöld eller värre händelser, speciellt under den utsatta perioden då man befinner sig på eller runt i kring skolan.

Håll vänner informerade

Låt dina närmsta vänner veta vart du tänker befinna dig och när samt när du förväntar dig att vara hemma igen. Ska du träffa någon, berätta då vart ni ska träffas och vem det är du träffar, samt denne persons telefonnummer. Skulle något hända, då sitter dina vänner med mycket viktig information som skulle kunna hjälpa polis eller ambulans, om behovet skulle uppstå.

Ha viktiga nummer sparade

Det är ganska intressant att se hur en person har förmågan att glömma väldigt enkla saker mitt under en krissituation. I situationer där du ställs på prov, vare sig det rör sig om en olycka eller att du står under ett hot, är risken stor att du till och med glömmer dig eget telefonnummer. Det är därför viktigt att du har alla nödvändiga nummer sparade och lätt till hands i telefonen, gärna med kortnummer så att du bara behöver trycka på siffran 9 och sen lurikonen, och du ringer exempelvis 112.

Låt nödvändig personal veta om du ser något

informera föräldrar om du ser något ovanligt
informera föräldrar om du ser något ovanligt

Skulle du se något misstänksamt, se då till att du meddelar nödvändiga personer. Ser du exempelvis något som kan tolkas som ett inbrott eller våldsbrott av något slag, meddela då polisen. Ser du någon som kör berusad, ring polisen, något som varit med om en olycka, ring ambulansen. Dra ditt strå till stacken och förhoppningsvis kommer andra göra det samma om/när du hamnar i liknande situation.

Dela inte med dig av personlig information

Det sista du bör göra är att dela med dig av personlig information till personer som du inte känner eller som du precis träffat. Under skolan kan detta hända när du är på en date, eller chattar med andra studenter online, eller personer du tror är studenter. Måste ni nödvändigtvis träffas för att göra något, se då till att ni träffas på en allmän plats med gott om folk i rörelse och undvik att hamna i en situation där du befinner dig ensam med individen.

Håll koll på vad du stoppar i dig

Är du ute med någon som du inte känner så väl eller om du är ute med dina vänner och blir bjuden på något att dricka eller äta av en främling, var då försiktig med vad du stoppar i dig, så att du inte råkar ut för något otäckt, som att bli drogad.

Lär dig självförsvar

Har du möjligheten, tiden och viljan, ta då några självförsvarskursen, behöver inte nödvändigtvis vara kampsport av något slag, utan mer fokus på hur du tar dig ur vissa, speciella situationer på bästa och snabbast sätt. Försöka göra maximal skada, så snabbt som möjligt så att du sedan kan undkomma din motståndare och söka hjälp. Gör du personen illa, ordentligt, då lär denne tänka efter både en och två gånger innan han eller hon förföljer dig.