Säkerhetstips för yngre och studenter del 1

Säkerhetstips för yngre och studenter del 1

Personlig säkerhet är oerhört viktigt, speciellt när man går i skolan, är yngre och utsatt. Spendera sena kvällar på biblioteket, eller i klassrummet och sen tvingas bege sig hem eller till sitt boende på skolområdet, efter att solen gått ner, genom mörka, dåligt upplysta områden. Dessa tidpunkter kan vara riktigt mariga, speciellt för yngre kvinnor. Med anledning av detta tänkte jag gå igenom några enkla tips för personer i denna kategori som kan förhindra att man blir bestulen eller värre.

Håll koll på dina värdesaker, berätta inte för någon

Ett ofta förekommande misstag som studenter kan göra är att lämna sina värdesaker obevakade. Detta ger tjuven ett ypperligt tillfälle att slå till och helt plötsligt står du där, som fattig student, utan dina värdesaker så som dator och liknande och har inte råd att ersätta den. Se därför till att du håller koll på allt, att du låser in det om du kan eller gömmer på platser som är svåra att hitta men framför allt, berätta inte för någon vart dessa finns.

Lås om dig

Lås om dig
Lås om dig

Bor du i en studentlägenhet eller på campus, se då till att du låser om dig. Är låset inte kraftigt nog, se då till att få det fixat eller installera ett extralås. Det sista du vill är för någon att ta sig in i ditt rum eller lägenhet, vare sig det rör sig om när du är hemma eller inte. Får du ett inbrott, då kommer allt av värde att försvinna och det blir dyrt att ersätta, något som en fattig student knappast har råd med. Tar sig personen in samtidigt som du är hemma, då kan det sluta betydligt värre, med någon typ av våldsbrott. Har du råd, skaffa dig ett larm, gärna ett som är kopplat till internet så att du kan se video från bostaden och kontrollera vad som händer om larmet går.

Ta hjälp av vänner och andra studenter

Detta gäller först och främst kvinnor, att ni i största möjliga mån undviker att gå själva, speciellt om ni går genom mörka eller avskilda områden som normalt inte har mycket trafik. Måste ni ta er igenom ett område som detta eller ta er från campus till er bostad, försök då i största möjliga mån ta sällskap av någon ni känner som ska i samma riktning. Ju fler ni är, desto mindre är risken att något skulle hända. En ensam kvinna, gåendes genom ett isolerat område om kvällen kan råka ut för vad som helst, allra värst en våldtäkt, så försök att gå i grupp.

Var återhållsam med sociala medier

Var noga med vad ni väljer att dela med er av online. Undvik så klart att dela med er av uppgifter eller info om vart ni bor eller vad för prylar som finns i hemmet. Detta är det perfekta verktyget för personer som är ute efter att göra inbrott och stjäla saker. Dela heller inte med dig av information om att du ska iväg på semester eller vara borta en period, då tjuven nu vet att lägenheten eller bostaden kommer stå tom under denna period. Det samma gäller vart du befinner dig eller vart du ska och i så fall med vilka. Vet jag att du befinner dig på biblioteket och att du snart ska röra dig hemåt, och jag vet vart bostaden finns, då kan jag göra en kalkylerad gissning om vilken väg du tänker ta och sedan ligga och lurpassa och slå till när du går förbi.