Säkerhet i hemmet – Panikrum del 2

Säkerhet i hemmet – Panikrum del 2

I den första delen om säkerhet i hemmet skrev jag om hur allt fler personer i länder som USA, bygger så kallade panikrum eller valv dit de kan fly och låsa i sig i fall något skrämmande eller farligt skulle hända, som exempelvis ett inbrott eller kidnappningsförsök. Väl inne i ett panic room kan personen andas ut då det kommer ta förövarna allt för lång tid att ta sig in vilket gör att räddningstjänst, polis och privata säkerhetsföretag hinner anlända till platsen. Detta är nu en trend som sprider sig över hela världen och blir allt vanligare i förmögna personers hem samt hos individer som arbetar inom utsatta yrken, inom beslutsfattande positioner eller arbetandes för rika företag som skulle betala högra premier för att få tillbaka sin anställd.

Kända kidnappningsfall på svensk mark

Vi har haft en rad högprofilerade kidnappningsfall även i Sverige, fall där ett panikrum eventuellt skulle kunna ha förhindrat det som hände. Först ut har vi 23 årige Erik Westerberg, son till en svensk miljonär, som kidnappades från sitt hem på Östermalm och fördes ut till Värmdö där han sedan spenderade fem dagar innan hans far betalade en lösensumma på hela 12 miljoner kronor. Dock skulle kidnapparna kunna gripas strax efter att lösensumman betalts.

Det kanske mest kända kidnappningsfallet var det som skedde 2005 när Fabian Bengtsson, då Sibadirektör, kidnappades av två män och som sedan hölls fången i 17 dagar innan han till sist släpptes. För hans frihet krävde kidnapparna fem miljoner euro tillsammans med fem miljoner kronor. Men precis som i fallet med Westerberg så kunde polisen här gripa förövarna och tre individer dömdes till fängelse för människorov och försök till utpressning.

navigationssystemet gav sina positioner
navigationssystemet gav sina positioner

Alexander Åhman, tillhörandes en rik familj inom fastighetsbranschen togs mot sin vilja strax efter jul, 2011 av två förövare en man och en kvinna som både hade spelskulder upp över öronen. Förhoppningarna var här att kunna ordna fram lite snabba pengar genom att utpressa familjen, något som de misslyckades med då de greps strax efter dådet. Med hjälp av fordonets navigationsutrustning kunde polisen sedan se vart de hade befunnit sig och på så sätt spåra upp Åhman där han hölls fången.

Vad är ett panic room?

Precis som det låter, det är ett rum du kan fly till om du snabbt måste sätta dig i säkerhet, om det råder panik. Det som gör ett panikrum så säkert är att allt i rummet har förstärkts, från golv till väggar och tak. En specialblandad betong har använts tillsammans med andra säkerhetsåtgärder inuti betongen som gör den ännu starkare. Det finns i regel bara en in- och utgång, som oftast är en väldigt tjock dörr som kan stå pall för mindre explosioner. Väl inne i rummet kan individen låsa om sig så att ingen kan ta sig in om de inte hör hemma där. Förutom detta har rummen i många fall också ett avskilt ventilationssystem, slutet vattensystem och andra säkerhetsåtgärder och förnödenheter som gör att personen som befinner sig i rummet, kan vistas där i dagar om det så skulle behövas.  Förutom detta är det också vanligt att det finns en dedikerad telefonlinje eller satellittelefon som personen kan använda sig av för att kontakta polis och/eller anlitat säkerhetsföretag.