Säkerhet i hemmet – Panikrum del 1

Säkerhet i hemmet – Panikrum del 1

En trend som vi ser mer och mer av i dagens samhälle är hur det rika samt personer i mer offentliga roller, mer och mer börjar fokusera på sin egen säkerhet, främst i hemmet. Många människor idag nöjer sig inte längre med att ha olika säkerhetssystem installerade så som larm, kameror, portkoder eller liknande, dom går steget längre och installerar så kallade panikrum, eller ”panic room” som det kallas på engelska. Dessa rum ger ägaren en extra hög säkerhet och som mer eller mindre är omöjliga att ta sig in i, utifrån. Dessa rum ligger belägna så att ägaren snabbt kan ta sig till dem och sedan låsa in sig om behovet skulle uppstå. Rummen är förstärkta med extra tjock betong, stål och annat material som gör det oerhört svårt för personer utanför att ta sig in. Inne i rummen finns det sedan förnödenheter som gör att personen i fråga kan stanna där under en längre period, om så skulle behövas. I många fall är rummen också inredda med eget ventilationssystem, separat telefonlinje, internetuppkoppling och i många fall även kopplade till säkerhetskameror som är installerade rumt om i byggnaden.

Viktig aspekt vid försäljning

Detta kanske först och främst är något som vi sett byggas i USA, där ultrarika lägger ner hundratusentals dollar på att bygga dessa personliga bunkrar. Amerikanska företag har förstått att dessa personer inte spar in på krutet när det gäller deras egen säkerhet. Ett praktexemplar på detta är ett hus som byggdes under 2012 i det exklusiva Indian Creek området I Miami i Florida, USA. Ägaren av huset lät bygga ett panic room som han sedan inredde med en egen generator, separat ventilationssystem, vinkällare, förnödenheter så att två personer skulle kunna stanna där i två månader utan att komma ut, ultramodern teknik som innefattade mjukvara för ansiktsigenkänning tillsammans med infrarött övervakningssystem. När denna fastighet sedan såldes i fjol landade slutpriset på $47 miljoner, det högsta priset som en fastighet i detta område sålts för. Att detta panic room hjälpte att sälja fastigheten råder det inget tvivel om, men det var också en av de viktiga faktorerna som gav fastigheten ett sådant högt försäljningspris.

slösa bort pengar till dess
slösa bort pengar till dess

Under sin tid i fastigheten hade dock den tidigare ägaren aldrig tvingats behöva använda detta rum, så många kanske kan se detta som bortkastade pengar, likt pengar man betalar för exempelvis försäkringar. Men när väl dagen är där och behovet uppstår, då har personen som tagit steget att skaffa sig ett rum som detta, fått valuta för sina pengar samtidigt som denna investering kanske räddade livet på både honom och övriga familjemedlemmar.

Det har exempelvis gjorts en film med just titeln Panic Room, där skådespelaren Judie Foster, känd från filmen När lammen tystnar, får besök av inbrottstjuvar och hon samt hennes son i filmen, söker skydd i deras panic room. Även Jason Stathams senaste film, The Mechanic Resurrection, har en scen som involverar ett panic room, där en karaktär som spelas av skådespelaren Tommy Lee Jones söker skydd från Stathams rollfigur.