Så här skyddar du dig mot att få din webbkamera hackad

Så här skyddar du dig mot att få din webbkamera hackad

Webbkamera som varje annan hårdvara kopplad till dator kan bli hackad, men inte många som vet vad det kan ha för konsekvenser. Blant de mindre farliga, kan det hända att någon illvillig person ska koppla upp sig mot en dator och ha tillgång till information som kameran erbjuder. Det verkar inte vara så farligt, men man ska fråga sig själv om man vill dela varje sekund av sitt privatliv med helt främmande människor.

Förutom det, kameror inte bara har tillgång till visuella aspekter utan kan spela in ljud. Det verkar inte vara så farligt heller, men om man inser vilka viktiga information som delas inomhus i familj, blir det mindre roligt. Lösenord till bankkonto, PIN-kod till betalningskort, eller till och med information om när som ingen är hemma är detaljer som ingen vill dela med illvilliga personer.

Vad ska man göra för att skydda sig mot hackerattack?

bara koppla ur den eller koppla bort strömmen

Det finns många sätt som man kan skydda sig på, men det enda som fungerar i hundra procent, är det att koppla bort kameran från datorn när man inte använder det. Det låter roligt, men det finns inga andra sätt som gör att man kan vara säker att ingen ska få tillgång till den. Det är lite svårare när man har en laptop med inbyggd kamera. Då är det inte möjligt att koppla bort den. Det finns dock många sätt att täcka den. Bland annat, finns det sådana små skydd som man har ett reglage som enkelt kan dras åt sidan när man behöver använda kameran. Det är så kallade starka metoder, men problemet börjar när man faktiskt behöver använda kameran. Det är ju inte möjligt att ha kameran bortkopplad hela tiden. Då ska man se till att ladda ner olika antivirusprogram och sätta på brandväggen. Sedan ska man se till att uppdatera sin operativsystem samt alla applikationer som man använder kameran med. Det är inte mindre viktigt att inte besöka webbsidor som man inte litar på. Man ska komma ihåg att hackare inte kan helt enkelt logga sig in till någon annans dator och göra vad som helst de vill. De behöver hitta något sätt att komma in till systemet bakifrån. Det enklaste sätt för dem är att spara en virus på datorn som ska göra datorn synlig i internet och låta hackaren att göra ändringar i systemet. Då kan man vara säker på att alla möjliga information ska stjälas.

Vad ska man göra om man redan har drabbats?

Om man inte har djup datavetenskap, finns det inte mycket man kan göra. Om information har stjälas, är det gott att ändra på lösenord till alla viktiga plattformar som man använder, bankkonto och liknande. Vanligtvis hjälper det att ominstallera hela operativsystem, men det är inte en regel då hackare kan spara virus så djupt i systemet att vanlig återställning inte ska hjälpa. Det bästa, men ganska dyra sätt är att skaffa sig hjälp av proffs som kan säkerställa att datorn är helt säkrad.