Några enkla säkerhetstips del 2

Några enkla säkerhetstips del 2

Faktum är att vi idag lever i ett allt mer våldsamt samhälle jämfört med för 20 år sedan. Idag är dessvärre rån, överfall och meningslöst våld något som allt för ofta rapporteras i media. Orsakerna bakom detta är många, och inte någon enskild punk som utlöst problemet. Människans utveckling, syn på samhället tillsammans med en stor tillströmning av flyktingar samt ett rättssystem som skulle kunna ses över, främst när det gäller straffen på de olika brotten, straff som i mina ögon skulle kunna vara betydligt strängare än vad de är.

På grund av detta kan det vara på sin plats att se över sina egen säkerhet och vad ni kan göra för att förhöja er personliga säkerhet och med det minska risken att ni utsätts för något av detta onödiga våld. Detta är andra delen i denna serie om personlig säkerhet. Här nedan hittar ni en rad olika förslag som kan hjälpa er att leva ett säkrare liv.

Fler säkerhetstips

Fler säkerhetstips
Fler säkerhetstips
 • Gå med bestämda steg, i normalt tempo och ha gärna dina nycklar i handen när du går. Skulle någon få för sig att göra något, då kan ni med hjälp av era nycklar skada och mota bort förövaren.
 • Undvik att gå och prata i telefon eller lyssna på musik när ni befinner er på lite mer avskilda områden. Detta gör att ni får minskad medvetenhet om er omgivning och ni är därför ett enkelt mål.
 • Undvik att vistas i områden som har hög brottslighet, främst om kvällar och nätter, då risken är avsevärt mycket högre än dagtid.
 • Känner du dig förföljd eller att någon känns olustigt, stanna upp, se er omkring. Lika på er instinkt. Bege er till ett folktätt område eller till en plats där det är folk i omlopp. Att vistas på en allmän plats minskar risken för personligt våld.
 • Detta behövs väl inte nämnas men jag gör det ändå, om kvällar och nätter undvik busshållplatser eller perronger som är dåligt upplysta, ligger avsides och inte har folk i rörelse.
 • Vet ni med er att ni måste betala något, så som på bussen, ha då pengarna redo innan ni kliver på, istället för att plocka fram handväskan eller plånboken.
 • Sitt så nära busschauffören som möjligt
 • Skylta inte med dyrbara smycken, ha dem dolda i den mån de går.
 • Lämna aldrig värdesaker utan uppsikt. Tjuven slår till när ni minst anar det, inte bara när ni är utomhus utan även på jobbet. Lämnar ni ert kontor, lås då efter dig.
 • Skulle ni känna olust gentemot personer som står tillsammans med dig och väntar på en hiss. Låt då dessa ta hissen när den kommer och vänta istället på nästa. Återigen, lita på er magkänsla.
 • Håll koll på era värdesaker om ni befinner er i en hiss fylld till bredden med människor. Detta är ett drömscenario för ficktjuven.
 • Bekanta er med nödutgångar och alternativa flyktvägar när ni befinner er på nya områden och platser.
 • Undvik i den mån det går att gå förbi stationära bilar som har motorn igång och personer sittandes inuti. Try to keep both hands free and don’t walk with your hands in your pockets.

Andra tips inkluderar ökad uppmärksamhet vid bankomater. Ta inte ut allt för stora belopp, speciellt inte om ni ser personer i er omgivning som kan uppfattas som misstänksamma. Låt aldrig någon hjälpa dig vid en bankomat.