Några enkla säkerhetstips del 1

Några enkla säkerhetstips del 1

Våld, rån och överfall är tyvärr något som vi ser allt mer och mer av i vår vardag, även här i Sverige som länge varit ett väldigt lugnt och fridfullt land att leva i. Men på grund av människans utveckling, öppna gränser och ett rättssystem som kanske inte delar ut så långa och hårda straff som brottet förtjänar, hjälper knappast till att minska brottsligheten. Därför kan det vara på sin plats att ta till egna åtgärder för att hjälpa dig eller möjligtvis förhindra att du utsätts för någon form av brott i ditt dagliga liv, framför allt er kvinnor där ute, som dessvärre är en utsatt grupp bland våldtäcksmän. Här nedan tänkte jag dela med mig lite av några tips och förslag som kanske skulle kunna hjälpa att höja er personliga säkerhet.

Säkerhetstips

Dessa förslag här nedan är bara en liten del av allt ni skulle kunna göra för att höja er personliga säkerhet, bara toppen av ett isberg. Ta till er dem som ni känner att ni kan tillämpa och använda er av och förhoppningsvis kan ni känna er lite säkrare när ni befinner er utomhus eller på resande fot.

situation awareness
situation awareness
  • Var alert och uppmärksam på er omgivning och personer runt i kring er. Detta kallas för ”situation awareness” på engelska och minskar chansen att ni blir påhoppad eller att ni förföljs av någon.
  • Håll inte blicken mot marken hela tiden, se folk i ögonen titt som tätt och låt er inte distraheras allt för mycket av er telefon eller tablet. Det är viktigt att ni är medvetna och uppmärksamma på vad som händer runt i kring er.
  • När det är möjligt, försök göra saker tillsammans med någon. Behöver ni gå till er bil, fråga gärna om någon ni känner kan göra er följe tills ni säkert sitter i ert fordon eller om ni behöver gå igenom ett icke så väl upplyst område. Har ni inte sällskap, undvik i den mån de går att gå igenom områden som dessa
  • Se till att ni alltid har informerat någon om era resplaner och resväg så de vet vart ni befinner er och när. Skulle något hända så har myndigheterna lättare att lokalisera vilket områden ni befann er i senast.
  • Håll er undan områden med buskage och skog när ni är ute och går eller springer, främst om ni är ensam. Ännu en gång, försök hitta någon ni kan bege er ut med som du kan springa eller gå tillsammans med. Ju fler ni är, desto mindre är chansen att ni utsätts för våld eller liknande.
  • Erbjuds ni skjuts av en främling, vänd om och gå i rak motsatt riktning från fordonet. Undvik att hoppa in i ett fordon med någon ni inte känner. Kan ni, notera även registreringsnumret på fordonet.
  • Är ni ensam, undvik då att svara på tilltal från en främling eller erbjuda hjälp. Allt för ofta kan dessa personer vara ficktjuvar och ni kan få era värdesaker stulna.

I nästa del fortsätter jag med ytterligare säkerhetstips som ni kan tillämpa eller tänka på när ni är ute, allt för att höja er personliga säkerhet och minska risken att ni utsätts för någon form av brott, från stöld till våldsbrott eller värre.