Några av de säkraste platserna på jorden – del 5

Några av de säkraste platserna på jorden – del 5

Detta är mitt femte inlägget i denna serie där jag tar en närmare titt på olika platser och områden på denna jord som är bland de säkraste och/eller mest hårdbevakade ni kan tänka er. I tidigare inlägg har jag skrivit om en rad olika platser i USA, bland annat Cheyenne och Iron Mountain, tillsammans med välkända Area 51 och den amerikanska presidentens flygplan, en specialbyggd Boeing 747. Jag har också skrivit om den amerikanska federala reserven och Fort Knox samt tittat närmare på platser utanför USA, platser som området mellan Nord- och Sydkorea, som är bland de mest hårdbevakade platserna på jorden. I detta inlägg besöker vi bland annat Stockholm och Svalbard, men först ut Stockholm.

Bahnhof och WikiLeaks

Denna plats måste vara en av de största törnarna i sidan på den amerikanska staten. Beläget djupt under Stockholms gator hittar vi denna gamla kärnvapenbunker som numera är ombyggd till ett enormt datacenter som drivs av Bahnhof. I denna datahall har bland annat WikiLeaks sina servrar vilket betyder att så länge denna serverhall är i drift, kommer WikiLeaks vara tillgänglig för allmänheten, något som garanterat inte är populärt hos amerikanerna. För att komma in hit måste man ta sig igenom en säkerhetsdörr som är hela 40 cm tjock, måste ha speciellt kodade accesskort som bara ges ut till speciellt utvald personal. Hela anläggningen är omkring 1200 kvm stor och har ett eget back-up system som förser hela anläggningen med el, utifall strömmen skulle gå. Back-up systemet är två stycken dieselmotorer, ursprungligen byggda för tyska ubåtar som vardera producerar 1,5 Megawatt. Totalt jobbar 15 anställda i denna bunker och då den är belägen djupt under jord, har man monterat in ljus som simulerar dagsljus tillsammans med konstgjorda vattenfall och mängder av gröna växter.

Förvalv i Svalbard

djupt inne i ett berg
djupt inne i ett berg

Det kanske låter lite underligt och det kan jag helt klart hålla med om, varför skulle ett valv fyllt av frön vara med bland alla dessa platser och områden? Och varför är anläggningen placerad i Svalbard av alla ställen? Saken är den att denna plats är kanske en av de allra viktigaste platserna av alla som jag skrivit om. Denna anläggning som ligger närmare 140 meter ner under ett berg innehåller nämligen över 500 000 olika frösorter av jordens alla olika plantor och växter. Anläggningen är som sagt belägen i Svalbard vilket är beläget omkring 100 mil söder från nordpolen. Man valde just denna plats efter noggrann efterforskning då området behövde vara säkert och kunna stå emot ett eventuellt kärnvapenkrig samt kraftiga jordbävningar men också ligga så pass högt över havsytan att det inte finns någon risk att anläggningen hamnar under vatten om vattennivåerna skulle stiga. De tre valv som finns i denna anläggning ligger låsta bakom fyra kraftiga ståldörrar, så ingen tar sig in här utan nyckel. Som ökad säkerhet är anläggningen belägen på en ö omgiven av hundratals kilometer av vatten samt att det finns mängder av isbjörnar på ön, något som man inte vill stöta på om man skulle få för sig att åka dit.