Några av de säkraste platserna på jorden – del 4

Air Force One

Fjärde inlägget i denna serie där jag vi tittar på några av de säkraste eller mest hårdbevakade platserna på jorden. Några av dessa platser har en självklar plats i denna blogg, platser som många av oss redan känner till där exempelvis Fort Knox är en, Area 51 en annan tillsammans gränsövergången mellan Syd- och Nordkorea. Men sen finns det också platser som många av oss säkert aldrig tidigare hört talas om, däribland mormonkyrkans hemliga valv, parkeringsgaraget Bold Lane i England eller området längs Tumenfloden.

I denna del tänkte jag skriva om ett frövalv beläget i Svalbard, den amerikanska presidentens egna flygplan, Air force One, Cheyenne och Iron Mountain samt anläggningen The Greenbrier.

Air force One

Air force one är det officiella tilltalsnamnet på den amerikanska presidentens flygplan, ett flygplan som idag är byggt på en Boeing VC-25 vilket är den militära versionen av boings jumbojet 747. Presidentens plan är dock speciellt utrustad och långt ifrån ett vanligt amerikanskt militärplan. Det är mer likt en flygande bunker än något annat, med en rad olika säkerhetsfunktioner ombord, allt för att hålla presidenten och hans resesällskap säkra. Planet är bestyckat med elektroniska motåtgärder så som lysraketer för att slå ut inkommande missiler, en ombyggd underdel på flygplanet som är kapabel att stå emot en kärnvapendetonering på marken, skottsäkra fönster samt möjligheten att tanka i luften under flygning.

Cheyenne Mountain

1400 atombomber som krävs för att komma igenom
1400 atombomber som krävs för att komma igenom

Har ni någon gång sett amerikanska filmer som involverad militär på ett eller annat sätt, då är risken också stor att ni fått tagit del av en återskapning av anläggningen som ligger inuti Cheyenne Mountain. Anläggningen ligger dryga 700 meter in i berget beståendes av hård granit. Ingången till anläggningen skyddas av en MASSIV dörr som väger 25 ton och som är kapabel att stå emot en 30 megaton kärnvapenexplosion. För att ge er en bättre uppfattning om vad detta innebär så kan vi ta bomben som amerikanerna släppte över Nagaski, den bomben skulle behöva detonera över 1400 gånger för att lyckas få denna dörr att spricka. Det är inte så konstigt att den amerikanska militären placerade sitt missilvarningscenter och NORAD (nordamerikas flygrums försvarscenter, bokstavligen översatt) inne i berget under kalla kriget.

Iron Mountain

Detta är ännu en anläggning som ligger djupt inne i ett berg, 70 meter under jord för att vara exakt. Men denna anläggning har inget med Cheyenne att göra utan är helt och hållet ett valv åt en rad olika individer och organisationer, däribland den största i landet, den amerikanska staten. Bland dem som förvarar saker här är Warner Brothers som har tusentals av historiska master recordings, Smithsonian som har delar av gamla utställningar lagrade. Dessutom är det också hem för Room 48, ett datacenter som har back-up servrar till några av de största företagen i USA. För att komma in här måste besökare ta sig igenom två omgångar av beväpnad personal och genomgå väldigt grundliga kontroller, något som skulle få den amerikanska TSA (Transit Security Agency som sköter säkerheten på landets flygplatser), att likna en scoutkår.