Några av de säkraste platserna på jorden – del 2

Några av de säkraste platserna på jorden – del 2

Detta är den andra delen av tre planerade delar, där jag tar en titt på platser som eventuella tjuvar bör undvika, såvida de inte vill mista livet eller ta sig an en omöjlig uppgift. Jag har redan tittat närmare på fyra olika platser runt om i världen med Fort Knox och Federal Reserve Bank i USA, Tumen floden mellan Nordkorea, Kina och Ryssland samt iranska guldreserven. I denna del tänkte jag ta en närmare titt på Bank of Englands guldreserv, schweiziska bankfack, mormonkyrkans hemliga valv, koreanska DMC (Demilitarized Zone) samt Haven Co.

Bank of Englands guldreserv

Här lagras över 4,600 ton guld, den näststörsta guldreserven efter Federal Reserve Bank i New York. Väggarna här är bombsäkra och säkerhetssystemet innehåller så många olika steg att det är helt omöjligt att ta sig in.  Bland annat krävs det röstigenkänning, 90 centimeter långa nycklar tillsammans med andra, inte publicerade säkerhetssystem.

Schweiziska bankfack

tre nycklar system
tre nycklar system

Detta är väl något som många av oss har sett vid ett eller annat tillfälle i olika filmer, där huvudrollsinnehavarna har gömt undan något i ett bankfack i Schweiz. Men dom har också en god anledning att göra så, då filmerna verkligen återspeglar säkerheten bland dessa bankvalv och bankfack. Här krävs det bland annat tre nycklar för att komma in i ett bankfack. Det är inte konstigt att många av världens rikaste personer väljer att lagra viktiga dokument och annat i dessa bankfack.

Mormonkyrkans hemliga valv

Här måste jag erkänna att jag aldrig hört talas om denna plats. Jag vet att Vatikanen här ett välbevakat och hemliga arkiv men aldrig något gällandes mormonkyrkans så kallade hemliga valv. Detta valv sägs innehålla mängder av dokument rörandes släktforskning och släktträd tillsammans med heliga och historiska skrifter. Förutom att anläggningen är välbevakad så sägs det även att valvet har både temperatur-, värme- samt rörelsedetektorer.

Militära zonen mellan Nord- och Sydkorea

Detta är utan tvekan den mest hårdbevakade gränser i världen. Den så kallade Demilitarized Zone, förkortat DMC, är den avsatta landytan mellan de två ländernas gränser. Området mäter strax under 26 mil i längd och ca 4 mil i bredd. På grund av att området är så oerhört hårdbevakat vågar sig ingen ut i denna zon, vilket har resulterat i att området idag mer eller mindre är ett naturreservat. Sydkorea patrullerar sin del av zonen tillsammans med amerikanska soldater, som är ett av Sydkoreas allierade länder.

Haven Co

Precis som med mormonkyrkans hemliga valv så är även Haven Co helt nytt för mig. Jag hade aldrig kunnat gissa vad det var för något eller vart det fanns. Haven Co var ett datasäkerhetsföretag som inhyst sig i en gamla övergiven oljeplattform belägen i Nordsjön strax utanför den engelska kusten.  De enda som tilläts besöka anläggningen var arbetande personal, investerare och det engelska kungahuset. Det finns inga riktiga bekräftelser men ryktet som går säger att anläggningen stängdes helt plötsligt ner under 2008. Vad exakt som lagrades här och varför verksamheten helt plötsligt lades ner är oklart och säkerligen inget vi kommer få reda på.

I den tredje delen kommer jag titta närmare på objekten Area 51, Iron och Cheyenne Mountains, supermax fängelset Florence samt Bold Lane car park. Ja du läste rätt, ett parkeringshus i England, som ett av världens säkraste platser!