Minska risken för inbrott under semestern

Minska risken för inbrott under semestern

Det finns mycket att tänka på inför en resa. Frågar man någon som är på gång att åka iväg om de har tänkt på allt säger de ofta att de har fixat med försäkring, de är rädda om passet och så vidare. Det är sällan någon berättar vad de har planerat för att öka säkerhet i hemmet innan de åker. En minst lika viktig sak att tänka på som vilken försäkring man har skaffat inför resan. Villaägare är betydligt bättre på att ordna med säkerheten för hemmet under resan, men de som har lägenhet glömmer ofta det.

Planera väl och berätta för grannarna

Det första och de viktigaste att tänka när du åker iväg är att prata med dina grannar. Säg att du ska åka bort och be dem hålla ett extra öga. Är det vinter kanske de kan ta bort snön framför dörren och lite annat som du gör dagligen när det behövs. Det är enkelt och gratis och ett bra första steg för att säkra ditt hem inför att åka iväg. Har du en brevlåda kan det vara bra att ha lås på den om du kan. Ett alternativ kan vara att beställa lagring av posten och på så sätt se till att brevlådan inte blir full och det är enkelt för någon att se att du inte är hemma. Självklart går det även att be grannen ta in posten åt dig för att inte få en överfull brevlåda. En timer på lampor är bra att införskaffa, även om det är sommar kan det vara smart att till exempel ha en timer på en lampa i köket. Det gör att det ser lite mer bebott ut. Vintertid är det såklart viktigare när ett helt nedsläckt hem inbjuder till besök av obehöriga. För den som har en villa kan det vara bra med utomhusbelysning som tänds med hjälp av rörelsedetektor. Ett bra tips som är enkelt och dessutom gratis är att skippa städningen innan ni åker iväg. Det är lätt att lämna lite disk och låta lite saker ligga framme. Det gör också att det inte är helt uppenbart att hemmet är helt folktomt för tillfället.

Märk upp och lås in

Märk upp och lås in
Märk upp och lås in

Se till att lås in alla trädgårdsredskap, stegar och annat som en inbrottstjuv skulle kunna tänkas använda för att bryta sig in eller ta sig in på annat sätt. Det minskar också risken för att de blir stulna under tiden du är borta. För att minska risken för stöld ännu mer kan det vara bra att märka upp allt ordentligt för att de ska bli mindre stöldbegärliga. De värdesaker du har kvar hemma pass, om du inte har tagit med dig det, smycken och andra värdesaker är det bäst att förvara inlåst i ett värdeskåp. Det är en bra investering inte bara för resan utan även för framtiden. Det finns många saker att tänka på för att minska risken för ett eventuellt inbrott och många saker är helt gratis. Det gäller bara att tänka till innan för att inte bjuda in tjuvarna av misstag.