Kort om de svenska företaget Fingerprint

Kort om de svenska företaget Fingerprint

Fingerprint Card AB är ett svenskt biometriföretag som erbjuder tjänster och tekniska lösningar gällande fingeravtryck.

Fingerprint eller FPC som bolaget kallas av dess aktieägare grundades 1997 i Göteborg och har sedan dess bedrivit utveckling gällande biometri och en av de mest kändaste lösningar är de touch sensorer på alla olika Iphone mobiler. På senare tid har företaget försökt att bedriva lösningar kring visakort för att på så sätt kunna göra kortbetalning mer säkert. Då det är vanligt att kriminella försöker stjäla koderna till olika Visakort så har FPC kommit fram till att man kan göra detta betalningssätt mycket mer säkert. Då en persons fingeravtryck är personligt och går ej att ersätta så bedriver de nu utveckling av fingeravläsning på just gällande kort. Fingerprint marknadsför sensor och algoritmer som sedan kan användas på hårdvaran, det sker ingen slags tillverkning på företaget utan hos olika underleverantörer som är mycket skickliga på området. Underleverantörer får ta hand om de sensor och algoritmer som sedan ska implementeras på hårdvaran som till exempel, smartphones, smarta kort och surfplattor vilket är FPCs största marknad.

Vart började det?

Vart började det?

Resan för FPC började redan 1983 då Bo Löfgren skaffade sig ett patent på just en sådan här biometri lösning. Denna ide utvecklades sedan och grunden för Fingerprint Card var lagd för efter flera år som ett utvecklingsbolag där de olika tekniska lösningar hade utvecklats och prövats i verkligheten så var de äntligen dags.  1997 och 1998 var de två stora åren för Fingerprint Card, bolaget grundades och introducerades på börsen. Detta var två mycket stora framsteg för de lilla bolaget var ägare hade väntat i flera på att få visa världen var de åstadkommit. Men tyvärr trots framstegen i branschen så visade det sig att utvecklingen av denna teknologi inte hade kommit så långt och var inte så effektiv heller. Flera år framöver hade Fingerprint Card stora förluster. Detta berodde på att allt byggde på förhoppningar om att klockrena fingeravläsning metoder skulle komma mycket snabb men det gjorde det inte. 2005 föreslog den dåvarande styrelsen att all verksamhet skulle avskaffas men efter de misslyckas med att sälja företaget så valde de att fortsätta med verksamheten.   

Fingerprint aktien

En av de mest handlade aktierna på marknaden är Fingerprint Card och detta grundar sig att detta är en stor förhoppning aktie. Kursen har genom åren gått väldigt mycket upp och ner men resan som den gjorde är mycket omtalad. 2008 under finanskrisen var aktiens värde på 1,58 kr vilket motsvarade värdet på bolaget just då. Men 2015 hände något väldigt uppmärksammat, Fingerprint fick avtalet att implementera sin teknologi på smartphone och surfplattor. Detta gjorde som de nästan blev kalabalik på börsen, för i början av åren hade aktien ett värde på ungefär 20 kr men när nyheten om detta släpptes i Maj månad så blev den en raket. Den steg mycket kraftigt de kommande månaderna till ett värde av hela 687 kr som blev dess högsta värdering. Därefter har den sjunkit kraftigt och många i styrelsen har blivit anklagade för olaglig insiderhandel.