Kontrollera om en hemsida är säker

Kontrollera om en hemsida är säker

Internet är inte en helt säker plats. Det är faktiskt en mycket god vana att vara försiktig. Det finns miljoner människor på internet som försöker nå våra data, få tillgång till vår hårddisk eller i princip stjäla information som kan vara potentiellt farlig. Det är inte värt att riskera pengar eller gott rykte så låt oss prata om vilka risker som kan vänta där ute.

Det finns tusentals sätt att få åtkomst till data lagrade på enheter. Det viktigaste är att veta att om någon vill få dem och vet väl vad man gör så kommer man sannolikt att lyckas. Men om man är medveten om teknikerna för att stjäla data, kan man minska chansen att bli ett mål eller ett offer.

Grundläggande sätt att kontrollera om webbplatsen är säker

Kom ihåg att det inte finns någon möjlighet att vara hundra procent säker på att den givna webbplatsen är helt säker. Det beror på att vi aldrig kan veta hur väl det är säkrat i andra änden där data lagras. Det finns alltid en chans på att det finns åtkomst till datan bakifrån. Därför är det mycket viktigt att känna till värdet på den information som vi försöker lagra i andra nätverk och överväga om man faktiskt vill ta risken.

många riskfaktorer

På grund av höga säkerhetsbrott runt om i världen uppfann webbutvecklare vissa säkerhetsverktyg som kan hjälpa till att göra webbläsare säkra. Det hjälper inte om man inte är försiktiga, men kan förbättra säkerheten betydligt. Om man redan har några tvivel, det är bra att skanna webbplatsen innan man öppnar den. Det kan göras antingen med webbapplikation eller med antivirusprogramvara installerad på datorn.

En viktig del är att kontrollera om webbadressen börjar med “https” och inte “http”. S i slutet står för “säker” och innebär att all data är krypterad innan den skickas vidare. Varje webbplats som hanterar eller kan hantera känslig information är det viktigt att ha ett SSL-certifikat. Detta certifikat visas som en hänglåsikon. Den står längst upp i URL-rutan, men den är grön eller delvis grön, då vet man att URL är certifierad.

Potentiella risker orsakade av åtkomst till en osäker webbplats       

Man bör komma ihåg att åtkomst till osäker webbplats alltid kan orsaka obehagliga effekter. Våra enheter är bibliotek med personuppgifter eller foton som ingen borde se. Det finns många lösenord som människor har en tendens att upprepa på varje webbplats. Att förlora eller till och med ge tillgång till sådana personuppgifter kan leda till ekonomisk förlust. Man ska föreställa sig att någon har tillgång till ens Messenger eller e-post. Detta är inte något trevligt och medvetenheten om sådant kan vara mycket störande.

Det är därför det är bra att vara försiktig, misstänksam och inte klicka på varje länk man ser. Det finns alltid ett hot om att infektera enheten med en skadlig programvara. I grund och botten det bästa sättet att vara säker är att lita på sin egen instinkt. Om länken till webbplatsen är konstig, man har fått ovanligt e-postmeddelande, gå inte in.