ID-kapning, del 2

ID-kapning, del 2

Nu vet vi hur en ID-kapning sker. Nu är det dags att lära sig vad man ska göra om man blivit ID-kapad och vad man kan göra för att försöka förhindra att man blir ID-kapad.

Tecken på att en ID-kapning skett

Ofta så är det försent när man väl märker att man blivit ID-kapad. Har en tillfällig adressändring skett så ändrar bedragaren tillbaka till den ursprungliga adressen när det inte finns mer att hämta och då börjar det plötsligt dyka upp fakturor och inkassokrav och det är nu man inser att man blivit ID-kapad. Ett tidigt tecken kan vara om man får en kopia på en kreditupplysning. Får man det bör man titta noga så att informationen stämmer. Har du verkligen sökt lån, köpt varor på kredit eller tecknat abonnemang? Har man inte gjort detta är det viktigt att kontakta företaget som begärt kreditupplysningen och bestrida att man sökt den aktuella krediten.

Vad kan man göra för att förhindra en ID-kapning?

länka ditt bankkonto för att förhindra städning
länka ditt bankkonto för att förhindra städning

Det finns några saker man kan göra för att försöka skydda sig och göra det svårare för en ID-kapare. När man shoppar på nätet kan man ha ett extra bankkort kopplat till ett speciellt nätshopping-konto. På detta konto kan man föra över pengar på direkten eller ha en mindre summa pengar på. Blir man bestulen på kontokortsuppgifterna blir man således bara av med en mindre summa pengar eller inget alls. Att spärra korten för utlandsköp och köp på internet är en mycket effektiv åtgärd. När du åker utomlands eller ska handla på internet låser du tillfälligt upp spärren. Som vi vet så förekommer ofta en adressändring när man blivit ID-kapad. Skatteverket har därför lanserat en tjänst som gör att det enbart går att ändra adress om du identifierar dig med e-legitimation. Tjänsten heter spärra obehörig adressändring. Svensk Adressändring har en liknande tjänst som gör att inte någon obehörig adressändrar, lagrar eller eftersänder din post. Många kreditupplysningsföretag har bevakningstjänster som meddelar om något i din kreditinformation ändras. Ändringar kan vara adressändringar, låneansökningar och liknande. Skatteverket har en tjänst som heter Mina Meddelanden dit man kan få viktig post från myndigheter digitalt. Det finns även andra aktörer som Kivra som erbjuder samma sak. För att komma åt denna post måste man identifiera sig med bank-ID vilket gör det svårare för en bedragare att komma åt den informationen. Ett lås på brevlådan förhindrar obehöriga från att komma åt viktig post. Det finns alltså en del saker man kan göra för att försvåra för bedragare.

Om man blivit ID-kapad

ID-kapning är ett brott som kallas för ”olovlig identitetsanvändning” och kan ge böter och upp till två års fängelse. Har man blivit ID-kapad är det tyvärr tidskrävande och inte alltför lätt att reda ut allt. Alla bedrägerier måste polisanmälas, var för sig och alla krav och fakturor som bedragarna ligger bakom måste bestridas. Att göra detta är oerhört tidskrävande och det kan behövas ta ledigt från jobbet för att ha tid att kontakta företag och kreditgivare så fort som möjligt. I många fall måste en så kallad hårdspärr på ditt personnummer tillämpas vilket innebär att det inte går att ta några kreditupplysningar på personnumret. Detta strular såklart till det om man vill skaffa sig ett abonnemang av något slag eller ansöka om lånelöfte. Så för att inte hamna i den situationen, gör allt du kan för att förhindra det!