Hackergrupper – Topp 10, del 1

Hackergrupper – Topp 10, del 1

Runt om i världen sker hackerattacker i olika former nästan hela tiden. Många av dessa sker av en enskild person, men det finns, och har funnits, flera grupper av hackers som samarbetar och kan orsaka stor skada eller stor nytta beroende på vad de lägger sin energi på.

Bureau 121

Bureau 121 är en nordkoreansk grupp av hackare som har starka kopplingar till landets militär, de är i princip en del av militären. Enligt avhoppare så lever militära hackare ett utomordentligt bra liv i Nordkorea. Vilka som ska ingå i denna grupp bestäms av militären som handplockar studenter ifrån skolan som heter University of Automation, vilket också är en del av den nordkoreanska militären. Bureau 121 har ungefär 1 800 hackare som finns utspridda i världen och denna hackargrupp har primärt fokuserat på hackerattacker mot Sydkorea. Attacker har gjorts som spridit appar med skadlig kod, hackat webbsidan som tillhör den sydkoreanska presidenten och orsakat dataförlust för sydkoreanska banker och bolag. I december 2015 hackades Sony Pictures datorer vilket innebar att premiärvisningen av filmen The Interview fick ställas in. Gruppen som gjorde detta heter Guardians of Peace och tros vara en del av Bureau 121 men detta nekar Nordkorea till.

Chaos Computer Club

Chaos Computer Club
Chaos Computer Club

Chaos Computer Club (CCC) är Europas största hackergrupp med över 4 000 medlemmar. CCC grundades i Tyskland år 1981. CCC är inte en grupp av hackers som andra, CCC har nämligen en god moralisk kod och har ibland kontaktat jurister innan de gör ett hack för att reda ut så de inte begår något brott. CCC har tack vare sin moraliska kod tillåtits växa och även blivit glorifierade i tyska pressen. Eftersom det är en stor grupp idag med människor som har en enorm kunskap inom datorer och dess system så har dess medlemmar inte alltid hållit sig till lagen. CCC blev kända för världen på 1980-talet. Då skickade de ut en varning till Deutsche Bundepost om att de hade brister i sitt säkerhetssystem. Deutsche Bundepost svarade med att deras säkerhetssystem var säkert. CCC hackade då in sig i deras system och stal 134 000 tyska mark. Pengarna gavs tillbaka dagen efter framför pressen och Deutsche Bundepost fick se att deras säkerhetssystem inte var så säkert trots allt.

Morpho

Hackergruppen Morpho hackar sig in olika system för att stjäla insiderinformation som de sedan säljer på den svarta marknaden. Morpho gör alltså det de gör för ekonomisk vinning. Gruppen ligger bakom flera högprofilerade hackningar av teknik-, och investeringsföretag. De har attackerat Microsoft, Apple, Facebook och Twitter. Morpho är troligen en mindre grupp av sofistikerade hackare och är extremt bra på att dölja sina spår efter sig. Morpho ligger med största sannolikhet bakom många fler attacker än vad vi vet då företag, speciellt teknikföretag, inte gärna vill gå ut med nyheten om att de blivit hackade och bestulna på information. Vad som är klarlagt dock är att de slagit till mot minst 49 företag i 20 olika länder. Deras framgångar från tidigare attacker verkar driva de mot större och större mål.