Hackergruppen Anonymous

Hackergruppen Anonymous

Gruppen Anonymous är sammansatt av nätaktivister och hackare i syfte att hämnas på länder, myndigheter, företag och kyrkor. Gruppen arbetar för rättvisa och attackerar de som de anser har försökt begränsa fri kultur, piratkopiering, yttrandefrihet och transparens på internet. Man har även attackerat tidningar och journalister som har skrivit något negativt om Anonymous, Wikileaks och Julian Assange. Anonymous understödjer nämligen Wikileaks. Enligt Anonymous själva är de en grupp av hackare som bara vill ha rättvisa för varje enskild individ på denna planet. Anonymous bildades på forumet 4chan som är ett anonymt bildforum och gruppens tidigaste tecken var år 2002 då en som kallade sig just Anonymous kommenterade en bild som blivit kritiserad och sa att alla har rätt till att få uttrycka vad de vill. Ingen vet exakt vem denna person är, man han eller hon anses vara grundaren till Anonymous. Innan personen lämnade forumet skrev han ett meddelande: We are Anonymous. We are legion. We do not forgive. We do not forget. Expect us.

Anonymous olika operationer och attacker

Anonymous olika operationer och attacker
Anonymous olika operationer och attacker

Hackergruppen har genom åren genomfört ett flertal operationer som gått under olika namn. En av dessa var Project Chanology som år 2008 ledde till gruppens första riktiga stora uppmärksamhet i media. I början av 2009 förklarade Anonymous krig mot scientologin då de försökt få bort en konfidentiell video med Tom Cruise från YouTube. Anonymous genomförde en så kallad Denial of Service (DoS) attack mot hemsidan som tillhörde scientologin. En DoS-attack sker oftast i form av en överbelastningsattack. De skapade även så kallade Googlebomber där termen ”dangerous cult” automtiskt ledde till hemsidor som berörde scientologin. Operation Tunisien skedde i början av år 2011 i samband med den arabiska våren som innebar omfattande protester mot makthavare. Myndigheter slog ner demonstranter med våld och hot och censurerade hemsidor som var regimkritiska och stängde även ner sociala medier så protester inte skulle kunna samordnas. Anonymous hjälpte demonstranterna genom att stänga ner statliga hemsidor, öppna de delar av internet som regimen stängt ner och såg till att information från de drabbade spreds ut i världen.

Operation MegaUpload och Charlie Hebdo

I början av 2012 stängdes MegaUpload ned, en fildelningssajt. Den stängdes ned på grund av det amerikanska justitiedepartementet. Detta skedde i en känslig period då två antipiratförslag var på tapeten i USA och bland annat hade Wikipedia stängt ned sin sajt i ett dygn i protest mot dessa två lagförslag. Efter att MegaUpload stängts ned dröjde det bara några få timmar tills Anonymous svarade med attacker där de släckte ned hemsidor som tillhörde bland annat amerikanska justitiedepartementet, FBI, RIAA, MPAA och US Copyright. Det publicerades även uppgifter om anställde på internet och Operation MegaUpload blev Anonymous dittills största koordinerade attack. Operationen Charlie Hebdo skedde som en reaktion på terroristattacken som skedde på Charlie Hebdo då islamister dödade tolv personer. Detta var en direkt attack mot tryck- och yttrandefriheten och Anonymous publicerade en video på Twitter där de skickade ett meddelande till al-Qaida, IS och andra terroristorganisationer. Meddelandet var att Anonymous hade inlett ett krig mot terroristerna och lovade att stänga ned deras konton på alla sociala nätverk. De attacker som nämnts ovan är bara ett fåtal av hackergruppens operationer och som vi kan se så gör gruppen en hel del för att leva upp till det de själva säger att de finns till för. Att bidra till rättvisa för alla individer.