Den digitala säkerheten – Ett orosmoment

Den digitala säkerheten – Ett orosmoment

Säkerhet är något som många svenskar lägger stor vikt på och det största orosmomentet idag är säkerheten när det gäller användningen av våra telefoner och datorer, främst bankuppgifter men även andra finansiella uppgifter samt tillgång till privata dokument och material. I och med att vi idag blir allt mer mobila och bundna till internet, ökar också behovet av att känna oss säkra, att vi som användare inte behöver oroa oss för att känsligt material eller finansiella uppgifter hamnar i fel händer. En normalsvensk idag utför till stora delar majoriteten av sina finansiella transaktioner online, om det så gäller att betala räkningar, flytta kapital mellan konton, skicka pengar till andra med tjänster så som swish eller e-handel av tjänster eller produkter. Men ju mer digitala vi blir, desto större är också risken att vi kan falla offer för individer som försöker få tillgång till våra uppgifter, att stjäla dem för att sedan använda dessa uppgifter för att tömma våra konton genom bankomatuttag eller att handla prylar.

Vanligaste hoten

De vanligaste hoten eller problemen som vi stöter på idag är att vår telefon eller dator drabbas av ett datavirus som stjäl känslig information eller att vi råkar ut för så kallad skimming, där kortet vi använt oss av för att betala med i en butik, eller som vi använt för att plocka ut pengar ur en bankomat, har kopierats. Med detta kan sedan förövaren skapa kopior och använda kopian för att göra egna bankomatuttag eller göra större köp med hjälp av kortet. I samband med skimming finns det i regel också någon form av kamerautrustning som filmar när man slår in sin pinkod, vilket gör det möjligt för tjuvarna att sedan använda kortet utan problem.

Vanligaste hoten
Vanligaste hoten

Virus drabbas man av allt för ofta genom att man får ett mail skickat till sig som innehåller en länk eller bild som man blir ombedd att klicka på. Genom att man gör detta, installeras då ett virus på datorn eller telefonen, som sedan körs i bakgrunden och loggar all aktivitet på den digitala produkten. Skulle du logga in på din bank eller använda ditt kreditkort för att köpa något online där du uppmanas att fylla i kortnumret och den tresiffriga säkerhetskoden som finns på baksidan av kortet även kallad CVV, då loggas allt detta hos den som skapade viruset och individen har nu tillgång till alla dessa känsliga uppgifter.

Hur kan du skydda dig

Först och främst bör du se till att du har ett bra antivirusprogram installerat på dina elektroniska enheter, ett program som körs konstant i bakgrunden och som också uppdaterats automatiskt. På så sätt minskar du risken för att du råkar ut för ovälkomna virus på datorn. När det gäller användandet av kreditkort online, se till att du endast gör detta på webbsidor som är betrodda och som använder sig av HTTPS i webbadressen, där S innebär ”secure” vilket översatt till svenska blir säker.

Tillhör du en grupp som ofta genomför transaktioner online, genom exempelvis den populära tjänsten paypal, den elektroniska plånboken Skrill eller liknande, eller om du spelar online som exempelvis hos företag som pokerstarscasino.com, se då till att du använder dig av deras ökade säkerhetsfunktioner som de erbjuder dig som kund, funktioner i form av en två-stegs verifiering eller en speciell säkerhetsdosa som vissa även kan förse dig med. På så sätt behöver ni inte oroa er över att någon får tillgång till era hårt förvärvade pengar utan att dom sitter säkert där ni lämnade dem.

Tvåstegsverifiering är även något jag rekommenderar att ni använder er av överallt där tjänsten erbjuds. Detta innebär att ni inte enbart måste fylla i era inloggningsuppgifter och lösenord, ni kommer också behöva genomföra ytterligare en handling innan ni får tillgång till er tjänst eller produkt. Detta kan röra sig om allt från att besvara på frågor till att få en pinkod skickad till er telefon som ni måste fylla i och först därefter loggas ni in.

Just detta med tvåstegsverifiering är något som blir allt mer vanligt idag och något som gör att kunden känner sig lite mer säker när man använder produkten i fråga. Företag som Apple och Amazon erbjuder sina kunder denna möjlighet, även sociala medier som Facebook ger detta som ett alternativ till sina användare

Använd olika lösenord och byt ofta

Förutom dessa ökade säkerhetsalternativ och tvåstegsverifiering rekommenderar jag att ni först och främst inte använder er av ett och samma lösenord till alla era tjänster, produkter eller webbsidor, något som talar för sig själv men som ändå måste nämnas. Kommer någon över ditt lösenord och du har ett och samma till allt, ja då får dom också tillgång till allt så se därför till att du använder olika lösenord. Förutom detta bör du även byta lösenord regelbundet, som typ var tredje- eller var sjätte månad och se till att ni använder er av både stora och små bokstäver, siffror samt figurer så som $#@&+ eller liknande i lösenordet. Detta gör det betydligt svårare för någon att lyckas ”knäcka” ert lösenord om dom nu försöker.