Del 2: Viktiga saker att tänka på vid längre strömavbrott

Del 2: Viktiga saker att tänka på vid längre strömavbrott

När det kommer till att se till att ha mat hemma gäller det att tänka på att kyl och frys behöver el. Matvaror som är bra att ha hemma är sådant som kan lagras i rumstemperatur och går snabbt att tillaga. Snabbris, snabbmakaroner och konserver i olika varianter är bra exempel på matvaror som är bra att ha hemma. Det är bra att ha tillgång till ett camping- eller friluftskök om du inte har en gas eller vedspis. Kom ihåg att ha bränsle hemma! Ett spritkök ska inte placeras under fläkten då fettet kan ta eld och sprida sig i lufftrumman eller ventilationskanalerna. Har du tillgång till en utomhusgrill går det utmärkt att använda den för att tillaga mat.

Hur ska du tvätta dig?

Idag sköts vattenförsörjningen ofta av elektriska pumpar. Vid ett längre elavbrott kan det därför bli så att vattenförsörjningen slutar fungera, även i de kommunala vattenledningarna och inte bara i privata brunnar. För att få tillgång till färskt vatten går det att kontakta kommunen som brukar upprätta ställen där det gå att hämta. Ni behöver tänka på att ha flaskor eller dunkar att ta vattnet med. Självklart går det att ta vatten ur en sjö eller ett vattendrag eller smälta snö eller is, men det vattnet bör inte användas i första hand. Det behöver kokas innan det används för både personlig hygien, matlagning eller som dryck.

Hur ska du få tillgång till information?

Hur ska du få tillgång till information?
Hur ska du få tillgång till information?

En gammal vanlig hederlig radio som går att använda med batterier är viktigt att ha hemma. Har du ingen du i gömmorna är det bra att införskaffa en. Även om den gamla hederliga radion har blivit lite bortglömd med all modern teknik är det så att SR P4 fortfarande ansvarar för att informera allmänheten vid allvarliga samhällsstörningar. De informerar om var du kan hitta färskt vatten, få akut hjälp eller låna en telefon. Det gäller därför att se till att ha en fungerande radio hemma. Kom ihåg att ha extra batterier som passar till radion.

En annan bra informationskälla kan vara att prata med grannar. De kan veta mer om något som du inte hunnit få reda på och du kanske har information de inte har fått tillgång till än.

Bra att ha hemma i händelse av elavbrott:

 • Ficklampa och extrabatterier
  Det är bra att ha hemma för att så att kunna ha en ljuskälla när det är mörkt.
 • Stearin-/värmeljus och tändstickor/tändare
  Både för att kunna tända ljus och för att tända tex ett spitkök.
 • En batteridriven radio
  För att kunna få information via Radio P4.
 • Extra laddningsbatteri (powerbank) till mobiltelefonen
 • Ett campingkök eller matvaror
  Tänk på att ha så att ni klarar er några dagar.
 • Våtservetter
  För att tvätta er med om vattenförsörjningen slutar fungera, samt soppåsar för att trä över toalettstolen.
 • Några PET-flaskor med infruset vatten i frysen.
  För att ha tillgång till dricksvatten direkt om det behövs.
 • Sovsäck och filtar
  För att sova i och ev bygga mindre isolerat utrymme.
 • Reservkamin och bränsle
  Om du har möjlighet i ditt boende.