Del 1: Viktiga saker att tänka på vid längre strömavbrott

Del 1: Viktiga saker att tänka på vid längre strömavbrott

Det finns många saker att tänka när det kommer till elavbrott. Många personer har fjärrvärme idag och de kan tänka att de är säkra, men avbrott kan även ske i fjärrvärmeförsörjningen. När det kommer till sådana här händelser är det bättre att vara förberedd, dessvärre är de flesta inte det idag. Vet du vad du behöver för att klara dig? Speciellt vintertid när det snabbt blir kallt inomhus? Hur ska du tillaga din mat? Hur ska du få dricksvatten? Vintern är självklart betydligt svårare att klara med kylan som snabbt kommer in i bostaden. Tänk på att det mesta idag är beroende av att elen är fungerade. Att vara utan el kan påverka mycket av det som vi tar för givet idag till exempel laga mat, duscha eller spola i toaletten är saker som påverkas och som man kanske inte tänker på i ett första skede.

Först och främst bör du vara beredd på att klara dig 24 timmar, men rekommendationen blir mer och mer att alla bör klara sig 72 timmar på egen hand. Det finns mycket att göra i förberedande syfte. Tänk igenom vilka lösningar som passar dig utifrån hur dina behov skulle se ut och vilka förutsättningar du har att fördereda dig. Det är stor skillnad på att bo i lägenhet och villa. I lägenhet kan det vara svårt att ha en sekundär värmekälla att använda. Bor man på landet kan det vara svårare att ta sig till affärer och dylikt. Det gäller att tänka igenom sin egen situation, vad som är din största sårbarhet och vilka konsekvenser du kan hantera om du skulle drabbas av ett längre strömavbrott.

Hur ska du klara av att hålla värmen?

glöm inte varma kläder först
glöm inte varma kläder först

En av de första sakerna att ordna med är att se över vad du har att värma upp dig med. Varma kläder tillsammans med värmeljus eller värmekabin räcker n bra bit. Kroppsvärme från varandra är en bra källa så försöka hålla er i samma rum och värm på så sätt upp utrymmet ni befinner er i. För de personer som är själva kan det vara en bra tanke att göra en koja att sova i. Det går bra att använda filtar och annat material för att isolera utrymmet. Ett bord räcker bra att bygga kojan runt. Tänk på att fönster är en källa där värmen försvinner ut och det kan vara bra att isolera fönstren med något. Värmeljus ger bra med värme, men det är viktigt att komma ihåg att släcka dem innan man går och lägger sig. Det är också viktigt att komma ihåg att vädra för att få in lite friskluft även om man vill behålla värmen inomhus.

Hur ska du få tillgång till vatten?

Vid ett långt elavbrott kan det tänkas att det kan bli problem med vattenförsörjningen. Det som kan bli svårt är att sköta hygienen och det kan vara bra att ha våtservetter hemma. Fungerar inte vattenförsörjningen kan det även bli problem med att använda toaletten. Det kommer inte att gå att spola. En tillfällig toalett kan vara bra att lösa och det görs enkelt genom att använda en hink istället eller att sätta en plastpåse i toaletten för att undvika stopp.