De säkraste operativsystem

De säkraste operativsystem

Ett operativsystem är ett datorprogram som finns för att göra det enklare att använda datorn. Operativsystemet erbjuder den som använder datorn en rad med olika tjänster. De vanligaste operativsystemen idag är Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, BSD och Solaris. Det finns alltså många olika operativsystem att använda sig ut av men vilket är egentligen det bästa? Vilket operativsystem kan man känna sig tryggast på? För de som använder stationära och bärbara datorer så är det procentuellt flest som använder Microsoft Windows men däremot de datorer som används som servrar brukar oftast inte välja att använda sig av Microsoft Windows som operativsystem utan istället Linux. Betyder det att det är Linux som är det säkraste operativsystemet på marknaden?

Det kan vara svårt att ge ett kort svar på frågan om vilket som är det säkraste operativsystemet eftersom frågan såklart är lite mer invecklad än så. Det finns för och nackdelar med de olika operativsystemen givetvis och det är också därför alla väljer att använda sig av olika operativsystem, smaken är olika och det är därför bra att det finns ett utbud och chansen att välja det operativsystemet som man tycker mest om. Det är däremot mycket som tyder på att om man vill ha det absolut säkraste operativsystemet ute på marknaden så bör man köra å Linux. Alla är förstås inte bekanta med Linux som operativsystem så vad är Linux och varför är det ett så bra operativsystem?

Linux – ett säkert operativsystem

Många är vana att använda sig av Windows men kanske har tröttnat och vill testa ett annat operativsystem. Mac OS X kan många gånger locka då det också är ett bra operativsystem men det är förstås inte alltid man är sugen på att köpa en dyr dator bara för att få tillgång till ett annat operativsystem. Tanken på att pröva ett helt nytt operativsystem har säkert varit en tanke som man någon gång har tänkt och varför då inte pröva ett operativsystem som man aldrig tidigare har testat. Datorer som används som servar använder ofta Linux men det finns egentligen ingen anledning till att fler inte ska använda sig av just Linux. Det finns nämligen många fördelar med Linux, bland annat att det är det säkraste operativsystemet ute på marknaden.

Linux

Linux är ett operativsystem som till största del består av fri programvara. Många kan nog tro att det är svårt att komma igång med Linux men det är inte sant, det är inte alls svårt att börja använda Linux. Det enda man kommer behöva göra för att komma igång är att ladda ner Linux-distributionen till sin hårddisk och sen är det bara att sätta igång och pröva det säkra operativsystemet. Linux är helt gratis att ladda ner. Hur säkert Linux är går att diskutera men i jämförelse med konkurrenterna så är Linux riktigt säkert vilket alltid kan vara skönt att veta om. Chansen till att systemet ska bli infekterat är nämligen betydligt mindre med Linux vilket gör att det blir betydligt enklare att kunna känna sig säker ute på nätet.