Att hantera värdesaker under resan

Att hantera värdesaker under resan

Det finns mycket att göra för att förhindra att olyckan är framme. När det kommer till säkerhet gäller det att tänka innan olyckan sker. Det är lätt att vara efterklok, men när man är ute på resande fot och har semester är det just semester man ska ha.

Förvara värdesaker i värdeboxar

Självklart är det viktigt att förvara värdesakerna på inlåsta ställen. Det kan vara svårt att förvara dem säkert om man tältar eller reser i husvagn eller husbil, men det går ändå att skaffa ett litet värdeskåp. När det kommer till tältande kan det vara bra att förvara till exempel passet nära sig om man måste ha det med sig. Bor du på hotell är det mest säkra att förvara dina värdesaker i hotellets värdeboxar. De flesta hotell och boenden har värdeboxar idag. Där kan du förvara id-handlingar, kontanter, smycken, klockor och andra föremål av värde. Det är mer säkert än att lämna dem obevakade på hotellrummet. Bilnycklar är väldigt stöldbegärliga idag. Speciellt om de är av nyare modell. Det går att skaffa nyckelbricka som hjälper dig att få tillbaka dina nycklar om du tappar bort dem.

Var försiktig med dina betalkort

Var försiktig med dina betalkort
Var försiktig med dina betalkort

Utomlands är det mer vanligt att få av kortuppgifter skimmade än det är i Sverige. Se till att du inte blir bevakad när du tar ut pengar i en automat eller betalar i en affär. Det bästa är att hålla för handen eftersom de kan ha satt upp kameror. När du handlar med kort, se till att använda ett kort som är kopplat till ett annat konto än ditt lönekonto. Det kan vara bra att föra över mindre summ or varje dag till kortkontot och på så sätt säkra ett maxbelopp som går att ta ut från kortet. Om du mot all förmodan skulle bli utsatt för ett bedrägeri blir du bara av med max det belopp du för dagen har på kortkontot och inte hela reskassan. När det gäller kontanter är det viktigt att tänka igenom vad som kommer att gå åt under dagen. Det är vettigt att inte bära med sig alla pengar ut. Ta bara med den summa som du tror att du kommer att göra av med. Du kan på så sätt säkra att din reskassa är säkert förvarad och om en ficktjuv är i farten blir du bara av med en liten del. Kom ihåg att ta med telefonnummer för att spärra kort och förvara dem på ett säkert ställe. Det bästa är såklart att ha numren tillgängliga med sig på turer, men även att se till att ha numren på hotellrummet om de skulle försvinna om tjuven är framme. Det viktigaste att tänka på är var du ställer av dig väskan om du har en handväska. Kom ihåg att stänga väskan och ställa den där tjuven har svårare att nå den. Framför dig mellan fötterna kan vara ett bra ställe om du sitter på en restaurang. Det gäller att inte bjuda in tjuven utan göra det svårt för dem att komma åt dina saker.